sobota, 7 lutego 2015
Delicja śmietankowo-jabłkowa
Składniki:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po wystudzeniu zdjąć "skórkę" z biszkoptu i przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
* 1,5 kg obranych jabłek
* 2 galaretki cytrynowe
* 1/3 szkl wody
Sposób przygotowania:
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać wodę i dusić około 15 minut. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
* 2 opakowania śmietany śnieżki
* 2-3 łyżki żelatyny
* mleko (tyle ile napisane na opakowaniu śnieżek)
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do śmietany.
Przełożenie:
Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej (odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia) - masa śmietanowa - biszkopt - reszta masy jabłkowej. Schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.