sobota, 7 lutego 2015

Delicja śmietankowo-jabłkowa






Składniki:

Biszkopt:

* 6 jajek
* 1 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Po wystudzeniu zdjąć "skórkę" z biszkoptu i przekroić na pół.


Masa jabłkowa:

* 1,5 kg obranych jabłek
* 2 galaretki cytrynowe
* 1/3 szkl wody


Sposób przygotowania:

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać wodę i dusić około 15 minut. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.


Masa śmietankowa:

* 2 opakowania śmietany śnieżki
* 2-3 łyżki żelatyny
* mleko (tyle ile napisane na opakowaniu śnieżek)


Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do śmietany.


Przełożenie:

Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej (odstawić do lodówki na 15 minut do stężenia) - masa śmietanowa - biszkopt - reszta masy jabłkowej. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.