sobota, 7 lutego 2015

Słodkie pieczarki






Składniki:

* 1 jajko
* 1 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 szkl mąki pszennej
* 150 g margaryny
* 3/4 łyżki sody
* 4 czubate łyżki cukru pudru
* kakao
* szyjka butelki


Sposób przygotowania:

 Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, sodę i mąkę pszenną. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną, tak by ciasto nie było zbyt suche inaczej pieczarki popękają. Formować niewielkie kulki. Szyjkę butelki maczać w kakao i wgniatać ją w kulki. Układać na blasze w dość sporych odległościach ponieważ ciasteczka sporo rosną. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Najlepiej smakują z kubkiem kakao lub mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.