wtorek, 10 lutego 2015

Kolorowy zachód słońca






Składniki:

Biszkopt:

* 3 jajka
* 3 łyżki kopiaste cukru
* 3 łyżki mąki tortowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka wody
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka. Dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do formy i piec w 180 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu zdjąć z biszkoptu "skórkę". Formę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową i na nią wyłożyć biszkopt.


Wierzch ciasta:

* 2 galaretki niebieskie (Blue Curacao Winiary)
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* 1galaretka czerwona (truskawkowa, wiśniowa)
* 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
* 1 puszka brzoskwiń
* 1 kg serka waniliowego (np. w wiaderku z Biedronki)
* 6 czubatych łyżeczek żelatyny
* 1 śnieżka
* 150 ml zimnego mleka


Sposób przygotowania:

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzić ale ma pozostać płynna. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, położyć płasko na talerzu i dołki wypełnić galaretką. Odstawić do stężenia. Resztą galaretki nasączyć biszkopt i wstawić do lodówki. Niebieskie galaretki rozpuścić w 0,5 l. wody i wystudzić (maja być tężejące) Wylać je na biszkopt a gdy zastygną ułożyć na wierzch brzoskwinie. Galaretki czerwoną i zieloną rozpuścić każdą osobno w 250 ml wody i odstawić aby całkiem stężały. Widelcem rozdrobnić je na "kaszkę". Żelatynę zalać 0,5 szklanki wody a gdy napęcznieje wstawić do większej miseczki z gorącą woda aby się rozpuściła. Lekko ostudzić. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i dodawać po łyżce serka cały czas ubijając. Na koniec dodać żelatynę i obie rozdrobnione galaretki i chwilę miksować. Masę wyłożyć na brzoskwinie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Wierzch można udekorować startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.