sobota, 7 lutego 2015

Zawijaski cynamonowe






Składniki:


Ciasto drożdżowe na 12 sztuk:


* 2,5 szkl mąki
* 7 g suchych drożdży
* 130 ml letniego mleka
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 80 g masła
* 1/2 łyżeczki soli


Nadzienie:

* 50 g masła
* 1/4 szkl cukru
* 1 łyżka cynamonu


Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Drożdże wsypać do letniego mleka, zamieszać i odstawić na 10 minut. Do rozczynu dodać mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ciasto powinno być w dość dużej misce). Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60. Ciasto posmarować 50 g rozpuszczonego masła i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku i kroić jak roladę tyle że na ukos tworząc kawałki o bokach 2 cm x 7 cm. Końcem drewnianej łyżki robić lekkie wgłębienia na środku każdej bułeczki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.