sobota, 7 lutego 2015

Pączki pieczone






Składniki:

* 40 g drożdży
* 2 szkl ciepłego mleka
* 4,5 szkl mąki
* 1/2 szkl cukru
* 4 łyżki roztopionego masła
* 2 jajka
* budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu/konfitura/dżem
* cukier puder


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać do mąki z pozostałymi składnikami i wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starać się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić. Najlepiej wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać pączki. Na każdym krążku nakładamy po łyżeczce konfitury/dżemu/ugotowanego budyniu. Zlepiać formując kulki i układać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Należy zachować odstępy ponieważ pączki sporo rosną. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.