sobota, 7 lutego 2015
Drożdżowe racuszki
Składniki:
* 5 dkg drożdży
* 2,5 szkl mleka
* 1/2 kg mąki
* 2 jajka
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
* konfitura/dżem/owoce/cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i 1/2 szkl ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodać resztę mleka, mąkę, sól i jajka. Zmiksować i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść placuszki. Smażyć na złoty kolor na małym ogniu. Podawać z ulubionymi owocami/konfitura/dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.