sobota, 7 lutego 2015

Kotlety pożarskie






Składniki:

* 60 dkg zmielonej piersi z kurczaka
* 1/2 bułki namoczonej w mleku
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 1 jajko
* pietruszka
* 1 łyżka masła
* 1 cytryna
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażyć na patelni, do mięsa dodać rozdrobnioną bułkę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Cytrynę umyć dokładnie, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z 1/2 cytryny i dodać do mięsa. Żółtko utrzeć z masłem, dodać ubite białko, dodać do mięsa i wyrobić masę (gdy masa jest za rzadka dodać bułkę tartą). Formować kotlety, otaczać w bułce tartej i smażyć na złoto. Podawać z buraczkami w sosie cytrynowym i ziemniaczanym pure.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.