środa, 18 lutego 2015

Ciasto cytrynowe






Składniki:

* 200 g miękkiego masła
* 3 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 2 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 cytryny
* 1/3 szkl mleka
* szczypta soli
* 6 łyżek cukru
* aromat cytrynowy


Sposób przygotowania:

Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach starając się nie zetrzeć białej warstwy. Wycisnąć sok z cytryn. Masło utrzeć z cukrem stopniowo dodawać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko, aromat i startą skórkę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Do rondelka wlać sok z cytryny, dodać 6 łyżek cukru, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 4-5 minut. W ciepłym cieście zrobić patyczkiem dziurki i wlać w nie syrop cytrynowy. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.