niedziela, 22 października 2017

Zrazy z mięsa mielonego









Składniki:

* 500 g mięsa mielonego
* 100 g wędzonego boczku
* cebula
* czosnek
* 3 ogórki kiszone
* musztarda
* 1 czerstwa bułka
* 1 jajko
* sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
* 2 łyżki mąki
* olej


Sposób przygotowania:

Pokrojony boczek podsmażyć i wystudzić. Cebulę pokroić w piórka a ogórki w słupki. Bułkę namoczyć i odcisnąć. W misce wymieszać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę i majeranek. Uformować kulę wielkości pięści, rozpłaszczyć formując kształt owalu. Posmarować musztarda, na środku ułożyć cebulę, boczek i ogórka. Uformować podłużne rolady. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć zrazy z każdej strony. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 45 minut ( w razie potrzeby dolać wodę). Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Podawać z kapustą czerwoną i kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.