niedziela, 22 października 2017

Kinder Pingui










Składniki (na 1 blat a potrzeba 2):



* 1/3 szkl pszennej
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 60 g masła
* 30 g gorzkiej czekolady, posiekanej
* 1/4 szklanki kakao
* 1 duże jajko
* 80 g drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%


Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną, sodę, proszek wymieszać, przesiać i odłożyć. W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Całe jajko i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 34cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto będzie gęste). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 13 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. W taki sam sposób i według powyższego przepisu upiec drugi blat czekoladowy i wystudzić.


Krem śmietankowo - waniliowy:

* 900 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzone
* 250 g serka mascarpone, schłodzonego
* 6 łyżek cukru pudru
* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
* 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny


Sposób przygotowania:

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, serek mascarpone, oba cukry. Ubić do utrzymania sztywnego, gęstego kremu. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu śmietankowego, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.


Polewa czekoladowa:


* 200 g czekolady deserowej, posiekanej na kawałki
* 40 g masła
* 60 ml śmietany kremówki 30% lub 36%


Sposób przygotowania:

Masło i śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać, do roztopienia się masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odczekać, około 2 minut, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.


Złożenie:

Pierwszy blat czekoladowy położyć na tacy/w formie. Na niego wyłożyć połowę kremu i wyrównać szpatułką (pozostały krem włożyć do lodówki). Na krem wylać połowę polewy czekoladowej i wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia polewy (lub szybciej, przez chwilę w zamrażarce). Ciasto wyjąć z lodówki i na stężałą polewę czekoladową wyłożyć resztę schłodzonego kremu. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Na wierzch wylać resztę polewy czekoladowej i wyrównać. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce. Kroić ostrym długim nożem maczanym co chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.