niedziela, 22 października 2017

Dorsz w śmietanie








Składniki:

* 4 świeże filety z dorsza (mogą być mrożone ale wcześniej rozmrożone i dokładnie osuszone)
* 1 biała część pora
* 1 pęczek koperku
* 350 g śmietany 18%
* 1 i 1/2 łyżki masła
* sok z 1/2 cytryny
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Rybę odstawić do lodówki na 15 minut. Por umyć, osuszyć, posiekać w pół krążki i zrumienić na maśle. Na porze ułożyć rybę i podsmażyć z obu stron. Następnie dołożyć śmietanę i drobno posiekany koperek. Dusić około 5 minut. Doprawić sola i pieprzem. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.