niedziela, 22 października 2017

Krem dyniowo - kokosowy









Składniki:

* 1 marchewka
* 1 i 1/2 kg dyni
* pietruszka
* 1 cebula
* kawałek imbiru
* 1 ząbek czosnku
* 3 łyżki gęstego jogurtu
* 1/2 łyżeczki curry
* 1 puszka mleka kokosowego
* 1 l. bulinu
* sól, pieprz
* 1 łyżka masła
* pestki dyni podprażone
* grzanki


Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło, dodać plasterki imbiru, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojona cebulę. Podsmażyć i dodać pozostałe warzywa. Całość podsmażyć i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Doprawić i dodać mleczko kokosowe. Zagotować i zblendować. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Zupę podawać z grzankami i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.