wtorek, 24 października 2017

Góra lodowa









Składniki:

Biszkopt:

* 5 jajek
* 1 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 180 stopniach C.


Poncz:

* 1/2 szklanki herbaty
* kieliszek rumu lub wódki


Krem I:

* 2  łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* cukier waniliowy
* 3/4 szkl cukru
* 1/2 l. mleka
* 1 Kasia

Sposób przygotowania:

Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną.


Krem II:

* 250 g masła
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklani wody
* 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
* 2 łyżki kakao
* paczka okrągłych biszkoptów


Sposób przygotowania:


Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne).











Złożenie:

Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.