wtorek, 24 października 2017
Góra lodowa
Składniki:
Biszkopt:
* 5 jajek
* 1 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 180 stopniach C.
Poncz:
* 1/2 szklanki herbaty
* kieliszek rumu lub wódki
Krem I:
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* cukier waniliowy
* 3/4 szkl cukru
* 1/2 l. mleka
* 1 Kasia
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z margaryną.
Krem II:
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklani wody
* 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
* 2 łyżki kakao
* paczka okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne).
Złożenie:
Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.