niedziela, 22 października 2017
Ganache czekoladowy
Składniki:
* 200 g gorzkiej czekolady (część można zastąpić mleczną)
* 200 ml śmietanki kremówki
* 30 g masła
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zważy). Kiedy czekolada niemalże całkowicie się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Gotową masą czekoladową polać ciasta lub wylać ją na spód tart/babeczek i pozostawić, żeby zastygła. Gdy już wystygnie i nieco zgęstnieje można wstawić do lodówki, żeby masa mocniej stężała.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.