niedziela, 22 października 2017

Jesienna Pani Walewska









Składniki:

Ciasto kruche:

* 4 szklanki mąki pszennej
* 350 g masła, zimnego
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 6 żółtek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru wanilinowego


Sposób przygotowania:
 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kule, spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.


Ponadto:

* 6 białek
* 200 g drobnego cukru do wypieków
* 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
* 200 g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych



Krem:

* 500 ml mleka
* 2 żółtka
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki skrobi ziemniacznej
* 3 łyżki cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 150 g masła, w temperaturze pokojowej
* 100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki


Sposób przygotowania:


Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce, powoli. Połowę ubitych białek nałożyć na powidła*, posypać połową orzechów włoskich.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego by powstały dwa jednakowe blaty.
Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami, mąką i skrobią (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu). Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając. 


Składanie:


Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.



Polewa czekoladowa:

* 75 g masła
* 150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną


W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.


* Białka również dzielę na pół, by ich druga połowa nie czekała na upieczenie pierwszego placka (mogłyby podejść wodą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.