wtorek, 3 marca 2015

Tarta porowa






Składniki:

* 1 op. ciasta francuskiego
* 2 jajka
* 200 ml kwaśnej śmietany 18%
* 15 dkg żółtego sera
* 2 białe części pora
* 1 duża cebula
* olej
* sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wystudzić. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Formę do tarty (lub tortownicę o śr. około 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć ciastem. Wyłożyć farsz porowy i zalać sosem śmietanowym. Posypać serem. Piec 25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.