wtorek, 3 marca 2015
Tarta porowa
Składniki:
* 1 op. ciasta francuskiego
* 2 jajka
* 200 ml kwaśnej śmietany 18%
* 15 dkg żółtego sera
* 2 białe części pora
* 1 duża cebula
* olej
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wystudzić. Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Formę do tarty (lub tortownicę o śr. około 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wyłożyć ciastem. Wyłożyć farsz porowy i zalać sosem śmietanowym. Posypać serem. Piec 25 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.