wtorek, 3 marca 2015

Soczewicowy pasztet z suszonymi śliwkami






Składniki:

* 2 szkl ugotowanej zielonej (lub brązowej) soczewicy - ok 200 g suchej
* 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej - ok 100 g suchej
* 100 ml oleju
* 2 cebule
* suszone śliwki
* 3 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżeczka majeranku
* 2 liście laurowe
* 2 ziela angielskie
* 2 goździki
* 2 ziarna jałowca
* sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z liściem laurowym, jałowcem, zielem angielskim i goździkami aż cebula się zeszkli. Wyjąć przyprawy i cebulę dodać do ugotowanej soczewicy i kaszy. Dodać olej, sos sojowy i przyprawić. Zmiksować na gładką masę i jeśli jest potrzeba doprawić. Foremkę wysmarować olejem, wylać 2/3 masy. Delikatnie powciskać śliwki i przykryć pozostałą masą. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wystudzić w foremce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.