wtorek, 3 marca 2015

Pawi ogon






Składniki:

Ciasto miodowe:

* 15 dkg mąki tortowej
* 15 dkg mąki krupczatki
* 2 łyżeczki miodu
* 1 płaska łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 15 dkg margaryny


Sposób przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każde ciasto oddzielnie rozwałkować, wyłożyć na blaszki i upiec w 180 stopniach około 15 minut.


Ciasto na rolady:

* 3 szkl mąki tortowej
* 1 kostka margaryny
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 małe jajka
* 3/4 szkl cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* powidła śliwkowe
* 15-20 dkg orzechów


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki (oprócz powideł i orzechów) i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąt i każdy posmarować powidłami i posypać posiekanymi orzechami. Zawinąć w rolady, ułożyć na blaszce i piec około 30 minut w 180 stopniach.


Krem:

* 1 litr mleka
* 4 żółtka
* 4 łyżki cukru
* 1 budyń waniliowy
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki tortowej
* 1 1/2 kostki masła


Dodatkowo:

* 2 galaretki zielone lub czerwone



Sposób przygotowania:


Część mleka zagotować z cukrem, do reszty dodać mąki, budyń, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń a następnie wystudzić. Masło ucierać dodając stopniowo przestudzony budyń.

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.


Składanie ciasta:

Ciasto miodowe ---- połowa masy ---- rolady ---- pomiędzy rolady tężejąca galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć pozostała masę budyniową. Całość przykryć drugim ciastem miodowym. Udekorować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.