wtorek, 3 marca 2015
Pawi ogon
Składniki:
Ciasto miodowe:
* 15 dkg mąki tortowej
* 15 dkg mąki krupczatki
* 2 łyżeczki miodu
* 1 płaska łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 15 dkg margaryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każde ciasto oddzielnie rozwałkować, wyłożyć na blaszki i upiec w 180 stopniach około 15 minut.
Ciasto na rolady:
* 3 szkl mąki tortowej
* 1 kostka margaryny
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 małe jajka
* 3/4 szkl cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* powidła śliwkowe
* 15-20 dkg orzechów
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę i całość posiekać. Dodać pozostałe składniki (oprócz powideł i orzechów) i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokąt i każdy posmarować powidłami i posypać posiekanymi orzechami. Zawinąć w rolady, ułożyć na blaszce i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
* 1 litr mleka
* 4 żółtka
* 4 łyżki cukru
* 1 budyń waniliowy
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki tortowej
* 1 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
* 2 galaretki zielone lub czerwone
Sposób przygotowania:
Część mleka zagotować z cukrem, do reszty dodać mąki, budyń, żółtka i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń a następnie wystudzić. Masło ucierać dodając stopniowo przestudzony budyń.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Składanie ciasta:
Ciasto miodowe ---- połowa masy ---- rolady ---- pomiędzy rolady tężejąca galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć pozostała masę budyniową. Całość przykryć drugim ciastem miodowym. Udekorować polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.