wtorek, 17 marca 2015

Pizza szpinakowa






Składniki:

Ciasto drożdżowe:

* 400 g mąki
* 40 g świeżych drożdży
* 1 łyżka cukru
* 200-250 ml wody
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i zostawić do podrośnięcia. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, wodę, oliwę, sól. Wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.



Farsz:

* 450 g mrożonego szpinaku
* 350 g sera ricotta
* 1 jajko
* 100 g żółtego sera
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
* czosnek


Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić i dusić z czosnkiem, solą, pieprzem i gałką do odparowania płynu. Do ostudzonego szpinaku dodać ricottę i starty żółty ser. Doprawić do smaku.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować tworząc koło i ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Na środek ciasta położyć około 1/4 farszu. Resztę farszu ułożyć bliżej brzegu zostawiając około 1 cm ciasta. Całość przykryć drugą częścią ciasta na środku kładąc miseczkę i lekko docisnąć tak aby z farszu utworzyła się "górka". Brzeg ciasta zagnieść widelcem, ponacinać na kilku centymetrowe kawałki i odwracać farszem do góry. Piec w 180 stopniach 30 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.