wtorek, 10 marca 2015

Kaszotto z boczkiem i cukinią






Składniki:

* 200 g kaszy (u mnie pęczak)
* 800 ml bulionu warzywnego
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 nieduża cukinia
* 150 g boczku wędzonego
* sól, pieprz
* olej


Sposób przygotowania:

Boczek i cukinię pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek i chwilkę podsmażyć aż się zrumieni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię dodać cukinię, smażyć aż lekko zmięknie i odsączyć. Cebulę i czosnek pokroić, kaszę opłukać, bulion podgrzać. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać kaszę i smażyć około 1 minutę. Wlać nalewkę gorącego bulionu i gotować aż się wchłonie często mieszając i tak do skończenia płynu (około 30 minut). Pod koniec gotowania dodać boczek i cukinię. Przyprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.