poniedziałek, 16 marca 2015

Karkówka na zimno






Składniki:

* 70 dkg karkówki
* 1 główka czosnku
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1/4 szkl oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka przyprawy do karkówki
* 1 płaska łyżeczka pieprzu
* 1 płaska łyżeczka cząbru


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i cząbrem. Czosnek obrać i połowę ząbków przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do pojemnika, z każdej strony natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem i resztą przypraw i pokrojonym pozostałym czosnkiem. Pojemnik zamknąć i włożyć do lodówki na około 20 godzin. Co kilka godzin przewracać mięso aby nie wyschło. Po tym czasie karkówkę wraz z tłuszczem i przyprawami przełożyć do rękawa, mocno związać i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny w 170 stopniach. Upieczone mięso wyjąć z rękawa, ostudzić a następnie włożyć do lodówki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.