czwartek, 26 grudnia 2019

Tarta cebulowa






Składniki:

* 1 op ciasta francuskiego
* 3 - 4 cebule czerwone
* 4 - 5 cebul białych
* 200 g żółtego sera
* 250 ml śmietany 30%
* 150 g boczku w plasterkach
* sól, pieprz, tymianek
* 2 jajka
* oliwa


Sposób przygotowania:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na suchej patelni. Dodać odrobinę oleju i dołożyć cebulę pokrojoną w piórka. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszać z jajkami i startym na drobnych oczkach serem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem i podpiec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć uduszoną cebulę i zalać masą śmietanową. piec około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.