sobota, 28 grudnia 2019

Roladki ze śliwkami i serem brie






Składniki:

* 5 plastrów schabu
* 100 g suszonych śliwek
* 50 g sera brie
* 1 łyżeczka tymianku
* 1 łyżka powideł śliwkowych
* skórka starta z cytryny
* 350 ml bulionu
* 1 łyżka mąki
* oliwa
* mała butelka czerwonego wina ( około 185 ml)
* pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Śliwki pokroić na połówki i zalać czerwonym winem. Ser pokroić w paski. Schab rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Śliwki odsączyć i wymieszać z tymiankiem, skórką cytrynową i powidłami śliwkowymi. Na każdy plaster mięsa nałożyć porcję farszu oraz ser. Zwinąć w roladki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć roladki na rumiano z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino spod śliwek i bulion. dusić do miękkości. Wyjąć roladki i sos zaprawić mąką i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.