sobota, 28 grudnia 2019

Murzynek z kremem i śliwkami






Składniki:

Ciasto:

* 1 i 1/2 op margaryny Kasi
* 4 jajka
* 5 łyżek kakao
* 5 łyże wody
* 2 szkl cukru
* 2 i 1/2 szkl mąki
* 3/4 szkl mleka
* 1 op proszku do pieczenia (4-5 łyżeczek)
* aromat
* szczypta soli


Sposób przygotowania:

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odlać 1/2 szklanki i zostawić w cieple aby nie skrzepło. Resztę ostudzić i dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia, żółtka, aromat i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i wyrównać wierzch. Piec około 40 minut w  180 stopniach.


Krem:

* 500 ml mleka
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 2 żółtka
* 250 g masła
* 4-5 łyżek cukru
* cukier waniliowy
* 200 g suszonych śliwek
* kieliszek wódki ( jeśli ciasto jedzą dzieci zastąpić wódkę np sokiem jabłkowym)


Sposób przygotowania:

Śliwki zalać wódką ( lub sokiem).Odsączyć i drobno pokroić. Do 1/2 szkl mleka wsypać budynie oraz wlać żółtka. Wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać masę i gotować do zgęstnienia budyniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń i śliwki.

Ciasto przekroić na pół. Wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugim blatem ciasta i posmarować resztę kremu. Posypać czarnym kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.