czwartek, 26 grudnia 2019
Ciasteczka pomarańczowe z czekoladą i kremem milky way
Składniki:
Ciasto:
* 250 g mąki
* 150 g masła
* 100 g cukru
* szczypta soli
* 2 żółtka
* skórka z 1 pomarańczy
* 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, solą i żółtkami. Dodać skórkę pomarańczową, czekoladę i mąkę. Zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówkę na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na podsypanym blacie mąką na grubość 0,5 cm. Z ciasta wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Studzimy.
Krem:
* 125 g masła
* 65 ml mleka
* 70 g cukru
* 1 szkl mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem. Miękkie masło utrzeć i dodawać na zmianę wystudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Wystudzone ciastka przekładamy kremem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.