sobota, 28 grudnia 2019
Ciastka cebulowe z makiem
Składniki:
* 2 średnie cebule
* 250 - 300 g mąki pszennej
* 100 g masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* mak
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać w blenderze. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, żółtko, kwaśną śmietanę, proszek i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Dodać posiekaną cebulę. Wyrobić. Ciasto ma być zwarte, ładnie się wałkować i nie lepić do dłoni. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Posypać makiem i delikatnie przyklepać. Pokroić. Piec w 180 stopniach około 10 minut do zarumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.