środa, 1 maja 2013

Rolada biszkoptowa








Składniki:

* 4 jajka
* 100 g mąki
* 100 g cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i wsypać do piany. Delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową blachę (taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Piec 15 minut w 160 stopniach C. Upieczoną roladę zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.


Bita śmietana:

* 1/2 litra słodkiej śmietanki
* cukier puder
* 2 śmietan fixy

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder do smaku. Kremem posmarować roladę i ponownie zwinąć. Posypać cukrem pudrem i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.