środa, 1 maja 2013
Rolada biszkoptowa
Składniki:
* 4 jajka
* 100 g mąki
* 100 g cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i wsypać do piany. Delikatnie wymieszać. Dużą kwadratową blachę (taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Piec 15 minut w 160 stopniach C. Upieczoną roladę zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
Bita śmietana:
* 1/2 litra słodkiej śmietanki
* cukier puder
* 2 śmietan fixy
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder do smaku. Kremem posmarować roladę i ponownie zwinąć. Posypać cukrem pudrem i schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.