niedziela, 26 maja 2013

A'la trifle truskawkowe








Składniki:

* 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 400 ml )
* truskawki ( ilość zależna od własnych upodobań. U nas były po 4 truskawki )
* 500 ml mleka
* 100 g masła
* 2 łyżki cukru
* 1/2 łyżki cukru waniliowego
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 400 ml śmietany 30 %
* cukier puder


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w wodzie i rozlać równo do szklaneczek (lub naczynek w których będziemy podawać deser). Gdy galaretka zacznie tężeć włożyć truskawki. Odstawić do całkowitego stężenia. Do kubka wlać 100-150 ml mleka i dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać. Resztę mleka wlać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać by nie powstały grudki. Budyń chwilkę pogotować. Zdjąć rondelek z palnika i dodać masło. Zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Gdy budyń przestygnie wyłożyć na galaretki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i dekorujemy deser. Całość można udekorować świeżymi truskawkami i posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.