niedziela, 26 maja 2013

Jabłecznik pod chmurką








Składniki:


Ciasto kruche:

* 2 i 1/2 szkl mąki
* 200 g margaryny Kasi
* 2 żółtka
* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 1/3 szkl cukru pudru


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie ale nie klejące (jeśli jest zbyt mokre podsypać mąką a jak za suche dodać odrobinę śmietany). Podzielić na dwie części - jedna część ma być trochę większa. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować i wysypać bułką tartą. Wyłożyć większą część ciasta tak aby boki formy również były pokryte ciastem.


Jabłka:

* 1 kg kwaśnych jabłek
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka cukru (można dodać więcej jak się lubi bardziej słodkie)


Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać odrobina wody, dodać cukier i cukier waniliowy i dusić aż sok wyparuje. Przestudzić i przełożyć na ciasto.


Pianka:

* 2 białka
* 3 łyżki cukru pudru
* kisiel (u mnie truskawkowy)


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder i proszek kisielowy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na jabłka. Przykryć drugim ( mniejszym ) kawałkiem ciasta i docisnąć delikatnie boki. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu. Można posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.