środa, 1 maja 2013

Rogaliki







Składniki:

* 1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
* 1/2 szkl śmietany słodkiej
* 80 g drożdży
* 1/2 kg mąki
* powidła, dżem, nutella czy co się lubi do nadzienia
* cukier puder


Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm położyć talerz obiadowy i wyciąć kółko. Kółko podzielić na 8 części. Na środku każdego trójkąta położyć odrobinę powideł (lub co się chce). Zawinąć ciasto formując rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (posmarowanym margaryna i wysypanym mąką) Można posmarować rozmąconym jajkiem lub woda. Piec około 25 minut w 170 stopniach C aż rogaliki się zrumienią. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.