środa, 1 maja 2013
Pieczrkowa polana
Składniki:
* 1 duży słoik pieczarek marynowanych
* duża garść natki pietruszki
* 4 średnie marchewki
* pierś z kurczaka
* 4 średnie ziemniaki
* 4 średnie ogórki kiszone
* 2 garści startego na drobnych oczkach żółtego sera
* majonez
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Piersi z kurczaka ugotować w przyprawach i pokroić w kostkę. Ogórki również pokroić w kostkę. Tortownicę o średnicy 20 cm (może być odrobinę większa) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć ściśle pieczarki i posypać pietruszką. Na pieczarki wyłożyć ziemniaki. Posmarować majonezem. Lekko ugnieść żeby tort dobrze się dobrze trzymał po wyjęciu z tortownicy. Kolejną warstwę stanowi pierś z kurczaka i ją również należy posmarować majonezem. Następnie układamy ogórki i marchewkę i tą warstwę również smarujemy majonezem. Wierzch posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Przykrywamy wierzch sałatki folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po odwinięciu folii kładziemy na wierzchu tortownicy duży talerz (na którym będzie już leżała sałatka) i odwracamy do góry dnem. Delikatnie zdejmujemy tortownicę i folię.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.