środa, 1 maja 2013

Ciasto z pierniczkami









Składniki:

Ciasto:

* 250 g mąki
* 160 g cukru
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g rozpuszczonego masła (u mnie Kasia)
* 200 ml coca coli
* 2 jajka
* 75 ml mleka


Sposób przygotowania:

W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem, wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Piec 30-35 minut w 180 stopniach C. Przestudzić i przekroić na pół.


Krem:

* 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
* 2 galaretki agrestowe
* 1 kostka margaryny Kasia
* 5 łyżek cukru


* 200 g pierniczków
* polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować litr wody z 5 łyżkami cukru, wlać rozrobiony budyń i zagotować. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodawać po łyżce budyniu i razem zmiksować. Na przekrojone ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.