środa, 15 maja 2013

Coleslaw






Składniki:

* 1 mała główka białej kapusty (około 1 kg)
* 1 marchewka
* 1 cebula

Sos:

* 2/3 szkl majonezu ( u mnie kielecki)
* 1/2 szkl mleka
* 4 łyżeczki cukry pudru
* 2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka soli
* 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

Kapustę, marchew i cebulę szatkujemy ręcznie lub w robocie. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Zalewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy. Surówkę należy schłodzić minimum 2 godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.