czwartek, 19 marca 2020

Zupa szczawiowa od @ladygugu






Składniki:

* kawałek żeberek wieprzowych
* 4 skrzydełka z kurczaka
* 10 cm pora
* mały kawałek selera
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 mała cebula
* szczaw w słoiku
* 100 ml śmietany 30%
* 1 żółtko
* 1 łyżka mąki
* liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
* ziemniaki
* jajka na twardo
* masło


Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, wkładamy do garnka i razem z przyprawami zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dorzucamy obrane warzywa i gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osobnym garnku. Odcedzamy, kroimy w ćwiartki i obsmażamy na maśle żeby się zarumieniły. Ugotowane warzywa ścieramy na grubych oczkach i z powrotem dodajemy do zupy. Wlewamy szczaw. Gotujemy kilka minut. W rondelu mieszamy żółtko, śmietanę, mąkę i odrobinę zupy i wlewamy do garnka z zupą. Podajemy z jajkiem na twardo i smażonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.