sobota, 21 marca 2020
Zupa ogórkowa
Składniki:
* 3 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 6 ziemniaków
* 8-10 ogórków kiszonych
* woda
* 4 łyżki ryżu
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 100 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć umyte skrzydełka, pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki, liście laurowe i ziela angielskie i zalać wodą. Gotować na małym ogniu. Po około godzinie gotowania dodać ryż i przyprawy i ciągle gotować Ogórki obrać ze skóry i zblendować. Przesmażyć na maśle. Jak warzywa i ryż są już miękkie dodać przesmażone ogórki i jeszcze chwilę pogotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać świeży posiekany koperek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.