sobota, 21 marca 2020

Zupa ogórkowa






Składniki:

* 3 skrzydełka z kurczaka
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 6 ziemniaków
* 8-10 ogórków kiszonych
* woda
* 4 łyżki ryżu
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* 100 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć umyte skrzydełka, pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki, liście laurowe i ziela angielskie i zalać wodą. Gotować na małym ogniu. Po około godzinie gotowania dodać ryż i przyprawy i ciągle gotować Ogórki obrać ze skóry i zblendować. Przesmażyć na maśle. Jak warzywa i ryż są już miękkie dodać przesmażone ogórki i jeszcze chwilę pogotować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać świeży posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.