czwartek, 19 marca 2020
Zalewajka @ladygugu
Składniki:
* garść suszonych grzybów
* 10-15 dkg boczku
* 2 cebule
* ziemniaki
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* sól, pieprz, majeranek
* śmietana 12% / maślanka
* śmietana 30%
* 0,5 - 1 litr zakwasu na żurek (w zależności od kwaśności zakwasu)
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na 1 godzinę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy w garnku, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, majeranek i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dodajemy namoczone grzyby (razem z wodą), boczek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy zakwas. Na koniec wlewamy śmietanę 12% (lub maślankę) i śmietanę 30%. Doprawiamy solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.