czwartek, 19 marca 2020

Zalewajka @ladygugu






Składniki:

* garść suszonych grzybów
* 10-15 dkg boczku
* 2 cebule
* ziemniaki
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* sól, pieprz, majeranek
* śmietana 12% / maślanka
* śmietana 30%
* 0,5 - 1 litr zakwasu na żurek (w zależności od kwaśności zakwasu)


Sposób przygotowania:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na 1 godzinę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy w garnku, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, majeranek i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dodajemy namoczone grzyby (razem z wodą), boczek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy zakwas. Na koniec wlewamy śmietanę 12% (lub maślankę) i śmietanę 30%. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.