poniedziałek, 30 marca 2020
Ciasto bananowo-czekoladowe od @ Buuby
Składniki:
Suche:
* 1 i 3/4 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1/2 szkl cukru
* 3 łyżki gorzkiego kakao
Mokre:
* 1/2 kostki rozpuszczonego masła
* 1 jogurt naturalny
* 2 jajka
Dodatkowo:
* 3-4 bardzo dojrzałe banany ( u mnie 4 ale małe, i 3 do ciasta a 1 na wierzch)
* 1/3 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Banany rozdrobnić widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków). I razem z posiekaną czekoladą dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki a na wierzch ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. U mnie ciasto piekło się 60 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.