poniedziałek, 30 marca 2020

Ciasto bananowo-czekoladowe od @ Buuby






Składniki:

Suche:

* 1 i 3/4 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1/2 szkl cukru
* 3 łyżki gorzkiego kakao

Mokre:

* 1/2 kostki rozpuszczonego masła
* 1 jogurt naturalny
* 2 jajka

Dodatkowo:


* 3-4  bardzo dojrzałe banany ( u mnie 4 ale małe, i 3 do ciasta a 1 na wierzch)
* 1/3 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady drobno posiekanej


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Banany rozdrobnić widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków). I razem z posiekaną czekoladą dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki a na wierzch ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. U mnie ciasto piekło się 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.