sobota, 17 czerwca 2017

Sernik z czekoladą i brzoskwiniami









Składniki:

Ciemny spód:

* 125 g margaryny
* 1 szkl mąki pszennej
* 2-3 łyżki ciemnego mocnego kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina amoniaku (tak na czubku łyżeczki, jeśli nie mam, pomijam, ale jeśli mam, to zawsze dodaję, bo spulchnia ciasto)
* 2 jajka


Sposób przygotowania:


Do miski dodać schłodzoną margarynę, pokrojoną w mniejsze kawałki. Dosypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, amoniak, sól i jajka. Całość zagnieść jak kruche czekoladowe ciasto –szybko i do połączenia składników. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia ( można od razu wyłożyć blachę cienką warstwą ciasta, ciasto nakłuć widelcem i blachę wstawiam do lodówki).


Masa serowa:

* 3-4 połówki brzoskwini z puszki
* 150 g ciemnej czekolady
* 5 jajek
* 1 szklanka cukru
* odrobina aromatu waniliowego do ciast
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
* 1/2 kostki miękkiego masła
* 1 kg twarogu z wiaderka
* 1/2 kostki mlecznej czekolady na polewę


Sposób przygotowania:

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w dość drobną kostkę. Czekoladę drobno posiekać (Ja dzielę ją na 2 w miarę równe części –jedną z nich siekam bardzo drobno (do masy serowej), drugą niezbyt drobno (na spód ciasta). Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier, aromat waniliowy, proszek budyniowy oraz miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Dodać twaróg i połączyć go z zawartością miski, po czym dodać pianę i bardzo delikatnie wymieszać z masą serową np. mikserem na najniższych obrotach, a najlepiej łyżką. Do masy dodać posiekaną czekoladę (tę część, która jest drobniej posiekana) i delikatnie wymieszać. Wyjąć blachę ze schłodzonym spodem (ciemne ciasto) z lodówki. Posypać je pozostałą czekoladą (tą grubiej siekaną) i rozprowadzić równą warstwą. Na czekoladzie ułożyć brzoskwinie i całość zalać przygotowaną masą serową. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia (przez pierwsze kilkanaście minut trzymać przy wyłączonym zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia). Kiedy ciasto wystygnie roztopić mleczną czekoladę i nałożyć strużkami na górę sernika. Chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.