sobota, 17 czerwca 2017
Rozetki - ciastka maczane
Składniki:
* 2 duże jajka
* 1 1/2 łyżeczki cukru
* 1 szkl mleka
* 1 szkl mąki pszennej
* 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie - ciasto z odrobiną skrobi daje jeszcze bardziej kruche ciasteczka)
* smalec do smażenia
* cukier puder
Sposób przygotowania:
Jajka, cukier, mleko i mąki zmiksować na gładkie ciasto (powinno być odrobinę bardziej gęste niż ciasto na naleśniki - w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki więcej). Otrzymane ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać. Przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu aby się rozgrzał a następnie zanurzyć w cieście (w taki sposób by ciasto nie zakrywało góry foremki bo inaczej nie będzie można zdjąć upieczonego ciasteczka). Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć około 30 sekund do zarumienienia. Po wyjęciu z tłuszczu (pomagając sobie np widelcem) ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć na papierowym ręczniku. Co pewien czas zamieszać ciasto ponieważ ma tendencję do osiadania na dnie). Można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.