sobota, 17 czerwca 2017
Placek z wiśniami
Składniki:
Ciasto kruche:
* 30 dkg mąki
* 10 dkg cukru
* 1 jajko
* 14 dkg masła lub Kasi
* szczypta soli
* skórka otarta z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
* 1 kg wiśni
* 1/2 szkl wrzątku
* 4 łyżki cukru
* bułka tarta
Sposób przygotowania:
Wiśnie umyć, wydrylować. Zalać wrzącą wodą, posypać cukrem i zagotować. Gdy ostygną, odsączyć na sitku i wstawić do lodówki. Kruchym ciastem wylepić tortownicę, formując 3-4 cm rant. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ciasto bułką tartą i wyłożyć wiśnie.
Ciasto biszkoptowe:
* 3 jajka
* 13 dkg cukru
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 szczypta cynamonu
* 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 8 dkg cukru. Pod koniec ucierania dodać mąkę ziemniaczaną, śmietanę, sól i cynamon. Ubić pianę z białek dodając pod koniec ubijania 5 dkg cukru. wymieszać pianę z ciastem i wyłożyć na wiśnie. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.