piątek, 16 czerwca 2017

Risotto z pieczarkami









Składniki:

* ok. 30 dag ryżu arborio
* 12 dojrzałych pieczarek
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* ok. 1 litra bulionu (może być drobiowy lub warzywny)
* duża garść startego parmezanu
* 3/4 szklanki białego wina
* 1 czubata łyżka masła
* olej, sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Bulion podgrzać. Pieczarki obrać i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać tłuszcz (masło z olejem) wrzucić ryż i smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż zrobi się lekko szklisty (zacznie zmieniać kolor). Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć, aż się lekko zeszklą. Wtedy dodać pieczarki i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać wino i smażyć mieszając. Kiedy płyn zniknie dodać chochlę bulionu i mieszać. Należy to powtarzać, aż skończy się płyn, a ryż stanie się prawie miękki (powinno się delikatnie wyczuwać twardość ziarenek). Pod koniec dodać masło i parmezan. Konsystencja powinna pozostać półpłynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.