sobota, 31 stycznia 2015
Tradycyjne pączki
Składniki:
* 1 kg mąki
* 15 dkg cukru
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 10 dkg drożdży
* około 2 szkl mleka
* 1/2 kostki Kasi
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić z 1 łyżeczką mąki, cukru i odrobiną ciepłego mleka. Do miski wsypać mąkę. Jajka ubić z cukrem, dodać do mąki. Dołożyć drożdże i wyrabiać ciasto dodając powoli mleko i rozpuszczona margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować i wykrawać szklanką pączki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu z odrobiną spirytusu lub octu. Po wystudzeniu nadziewać dżemem. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.