sobota, 10 stycznia 2015
Sernik pomarańczowy
Składniki:
Spód:
* 200 g ciastek owsianych
* 50 g biszkoptów
* 50 g masła
* 2 czubate łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Biszkopty i ciastka rozdrobnić w blenderze na drobne okruszki, dodać masło, kakao i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem. Składniki na spód wysypujemy na blachę, uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
* 1,25 kg tłustego twarogu
* 1 szkl cukru
* 1 szkl słodkiej śmietanki 30%
* 3 pomarańcze
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Dzień przed pomarańcze dokładnie umyć, wrzątkiem sparzyć skórkę, włożyć do garnka i zalać woda. Gotować przez około 2 godziny aż będą całkowicie miękkie (pomarańcze powinny być cały czas zanurzone w wodzie, co jakiś czas należy dolewać wody i obracać) Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Na następny dzień pomarańcze przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy twaróg, śmietankę, cukier, mąkę i jajka. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżka. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 70 minut (środek powinien być ścięty) Sernik studzimy przez około 1 godzinę w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.