sobota, 10 stycznia 2015
Łabędzi puszek
Składniki:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szkl cukru
* 1 szkl mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 szkl oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do masy po jednym żółtku. Cały czas ubijając dodawać po łyżce oleju. Do ubitej piany dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem 180 stopni około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.
Masa:
* 2 bułki pszenne
* 3 szkl mleka
* 4 łyżki cukru
* 1 cukier waniliowy
* 100 g kokosu
* 200 g Kasi
Sposób przygotowania:
Bułki namoczyć w mleku i rozdrobnić blenderem na gładka masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać masę "bułkową" i wiórki kokosowe i gotować około 5 minut do zgęstnienia budyniu. Wystudzić i zimny utrzeć na masę z Kasią.
Dodatkowo:
* dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny
* kokos do posypania (uprażyć na suchej patelni)
Przełożenie:
Połowa biszkoptu (nasączyć woda z cukrem i cytryna) - połowa dżemu - połowa masy - biszkopt (nasączyć) - reszta dżemu - reszta masy - uprażony kokos
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.