wtorek, 6 stycznia 2015
Piernik Kasieńkowy
Składniki:
* 1/2 kostki margaryny (125 g)
* 2 jajka
* 1 szkl cukru
* 3 szkl mąki
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 łyżeczki ciemnego kakao
* 1 szkl mleka
* 1 opakowanie przyprawy do piernika
* 1 słoik dżemu np. truskawkowego
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Sypkie składniki wymieszać. Do ucieranej masy dodawać naprzemiennie sypkie składniki, mleko i dżem. Ucierać do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej masy. Przelać do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy keksowej. Piec w temperaturze 180 stopni C około 45 minut. Jak ciasto się zrumieni i popęka zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.