sobota, 10 stycznia 2015

Afrodyta






Składniki:


Biszkopt:

* 5 jaj
* 1 szkl cukru
* 1 szkl mąki
* 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę. Piec 30 minut w 180 stopniach.


Masa:

* 250 g białego sera
* 2 śnieżki
* 2 galaretki cytrynowe
* 4 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do wystygnięcia. Śnieżki ubić według przepisu na opakowaniu a następnie dodać połowę ostudzonej galaretki i wymieszać. Kostkę sera rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać pozostałą galaretkę i wymieszać wszystko razem. Upieczony biszkopt podzielić na 2 części, wyłożyć 3/4 masy przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Schłodzić w lodówce. Można posypać uprażonym na suchej patelni kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.