sobota, 10 stycznia 2015
Afrodyta
Składniki:
Biszkopt:
* 5 jaj
* 1 szkl cukru
* 1 szkl mąki
* 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać na blachę. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Masa:
* 250 g białego sera
* 2 śnieżki
* 2 galaretki cytrynowe
* 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do wystygnięcia. Śnieżki ubić według przepisu na opakowaniu a następnie dodać połowę ostudzonej galaretki i wymieszać. Kostkę sera rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać pozostałą galaretkę i wymieszać wszystko razem. Upieczony biszkopt podzielić na 2 części, wyłożyć 3/4 masy przykryć drugą częścią biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Schłodzić w lodówce. Można posypać uprażonym na suchej patelni kokosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.