środa, 3 kwietnia 2013
Śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:
* 6 płatów śledzi solonych
* 1 jabłko
* 2 małe cebule
* 5 ząbków czosnku
* 2 łyżki majonezu (najlepszy kielecki)
* 2 łyżki ostrej musztardy (dijon)
* 2 łyżki powideł śliwkowych
* 2 łyżki ketchupu
* słoiczek suszonych pomidorów
* przyprawy (pieprz słodka papryka, odrobina oleju z pomidorków - ok 3 łyżki - 1/2 łyżeczki cukru, sok z ćwiartki cytryny)
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać i pokroić w słupki. Wymieszać razem, dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić na 1/2 godziny żeby cebula zmiękła. Dodać oliwę i wymieszać. Majonez, musztardę, ketchup i powidła wymieszać i przyprawić. Dodać pokrojone w paski pomidory. Śledzie pokroić w paski wymieszać z cebula i jabłkiem. Zalać sosem i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki do przegryzienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.