niedziela, 24 marca 2013
Kurczak po berneńsku
Składniki:
* 6 pałek
* cebula
* 150 g pieczarek
* 100 g boczku wędzonego
* kubek śmietany gęstej (do zup i sosów)
* 1 żółtko
* przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę dusić. Na wierzchu ułożyć przyprawionego kurczaka, dusić wolno pod pokrywką podlewając wodą aby się nie przypalił. Boczek pokroić w cienkie plasterki i wytopić na patelni tak żeby zrobiły się ładnie zawinięte skwarki. Do śmietany dodać 1 żółtko, odrobinę gałki muszkatołowej, rozmieszać i zalać kurczaka. Posypać skwarkami z boczku i zapiekać w odkrytym naczyniu do zarumienienia. Gotowe danie można posypać zieloną pietruszką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.