niedziela, 24 marca 2013

Kurczak po berneńsku







Składniki:


* 6  pałek
* cebula
* 150 g pieczarek
* 100 g boczku wędzonego
* kubek śmietany gęstej (do zup i sosów)
* 1 żółtko
* przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)


Sposób przygotowania:


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę dusić. Na wierzchu ułożyć przyprawionego kurczaka, dusić wolno pod pokrywką podlewając wodą aby się nie przypalił. Boczek pokroić w cienkie plasterki i wytopić na patelni tak żeby zrobiły się ładnie zawinięte skwarki. Do śmietany dodać 1 żółtko, odrobinę gałki muszkatołowej, rozmieszać i zalać kurczaka. Posypać skwarkami z boczku i zapiekać w odkrytym naczyniu do zarumienienia. Gotowe danie można posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.