poniedziałek, 8 kwietnia 2013
Tarta z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
* 250 g mąki
* 125 g masła
* żółtko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta soli
Masło posiekać z cukrem pudrem i solą. Dodać żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na min 1/2 godziny. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto dokładnie wylepić w formie, bardzo dokładnie ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 200 stopniach C. Wystudzić.
Krem:
* budyń śmietankowy lub waniliowy
* 3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
* 250 ml śmietany kremówki
* 1 szkl. mleka
* fix do śmietany
Budyń przygotować w szklance mleka. Ostudzić Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem a następnie wymieszać z budyniem.
Pozostałe składniki:
* owoce ( u mnie rozmrożone truskawki)
* galaretka ( u mnie truskawkowa)
Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać owoce i zalać wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Najlepsze dnia następnego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.