poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tarta z truskawkami








Składniki:


Ciasto:

* 250 g mąki
* 125 g masła
* żółtko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta soli

Masło posiekać z cukrem pudrem i solą. Dodać żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na min 1/2 godziny. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto dokładnie wylepić w formie, bardzo dokładnie ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 200 stopniach C. Wystudzić.


Krem:

* budyń śmietankowy lub waniliowy
* 3 łyżki cukru pudru (można pominąć)
* 250 ml śmietany kremówki
* 1 szkl. mleka
* fix do śmietany

Budyń przygotować w szklance mleka. Ostudzić Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixem a następnie wymieszać z budyniem.

Pozostałe składniki:

* owoce ( u mnie rozmrożone truskawki)
* galaretka ( u mnie truskawkowa)


Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać owoce i zalać wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Najlepsze dnia następnego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.