niedziela, 14 kwietnia 2013
Bułeczki drożdżowe
Składniki:
* 1 szkl mleka
* 5 łyżek cukru
* cukier waniliowy
* 2 żółtka
* 1 jajko
* 50 g drożdży
* 100 g oleju
* szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrobić ciasto - powinno odklejać się od ręki. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste kapnąć odrobinę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrobić jeszcze raz, rozwałkować. Posmarować konfiturą/dżemem/nutellą i zrolować w roladę. Pokroić na ukos w kawałki o bokach około 2 cm na 5 cm po czym każdą docisnąć na środku końcem drewnianej łyżki.Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 30 minut w 180 stopniach C do zrumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niby tylko fotografujesz a tu już cała książka kucharska :) Jestem pod wrażeniem :) i już mi kilka przepisów wpadło w oko.
OdpowiedzUsuń